Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 90-årsåldern ramlade ut genom ett vädringsfönster och avled senare av sina skador. Marie Edling, enhetschef och tf socialchef på socialförvaltningen i Säffle, berättar i klippet hur de kommer att jobba för att det inte ska kunna hända igen. Foto: SVT / Elin Johansson

Man föll ur vädringsfönster på boende i Säffle – avled

Publicerad

I mitten på juli föll en man i 90-årsåldern ner från ett vädringsfönster på korttidsboendet Björkbacken i Säffle. Han skadades allvarligt i fallet och, enligt NWT, avled han senare av sina skador. Säffle kommun har gjort en lex Sarah-anmälan och vidtar nu åtgärder för att förhindra att det inträffar igen.

– En tragisk olycka, säger Marie Edling, enhetschef och tillförordnad socialchef på socialförvaltningen i Säffle

Olyckan inträffade på natten den 16 juli. Det var när nattpersonalen skulle kolla till de boende som de märkte att mannen hade öppnat ett vädringsfönster och ramlat ut.

– Vi kan inte säga exakt hur det gått till, men det är spärrar upptill och nedtill. Vi kan se att spärrarna är trasiga så på något viss har han lyckats fått upp fönstret och ramlat ut. Vid just det tillfället var han ensam så vi kan inte svara på hur det gått till, säger Marie Edling, enhetschef och tf socialchef på socialförvaltningen i Säffle.

Menar att olyckan inte kunde förutses

På de större fönstren på rummen finns det lås och man behöver ha en nyckel för att öppna. Det är personalen som har nyckeln och så har det varit länge. För de små vädringsfönstren gjordes en bedömning om att nyckellås inte behövdes.

De ansvariga för boendet menar att de inte kunnat förutse att detta skulle kunna hända.

– Nej, det har vi inte kunnat göra. Vår SAS, (Socialt ansvarig socionom) har utrett detta och pratat med både dag- och nattpersonal som jobbat under denna tiden och vi kan inte se att det finns något mönster på att det skulle kunna ske. Det har inte hänt tidigare heller, så det här en tragisk olycka, säger Marie Edling.

Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan gällande bristande och otillräcklig tillsyn av patienten.

I klippet berättar Marie Edling hur de kommer att jobba för att det inte ska kunna hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer