”Antalet händer räcker inte till”, skriver Kommunal och Vårdförbundet i begäran om arbetsmiljöåtgärder på akuten i Karlstad. Foto: SVT

”Många känner oro för patientsäkerheten” – facken kräver åtgärder på akuten i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombuden för Kommunal och Vårdförbundet kräver förbättringar i arbetsmiljön på akutmottagningen i Karlstad.

”Många i personalen känner en oro för patientsäkerheten då trycket är högt och väntetiderna långa”, skriver de i 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Verksamhetschefen meddelar SVT att ledningsgruppen jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågorna.

Det är inte första gången som facken kräver att Region Värmland gör något åt arbetsmiljön på akutmottagningen. De hävdar att problemen sträcker sig flera år tillbaka i tiden och radar upp 16 punkter där arbetsmiljön brister.

Det handlar om låg bemanning, för mycket övertid, dubbelpass på 15-18 timmar, stress som riskerar leda till sjukskrivningar och personalflykt.

Kvarlämnat blod

”Antalet händer räcker inte till”, skriver de. Dessutom lyfts brister i hygienarbetet, exempelvis att britsar inte hunnit rengöras mellan patienter, med kvarlämnade blodfläckar till följd av den stressiga arbetsmiljön.

Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen, har tagit del av anmälan till Arbetsmiljöverket och skriver såhär till SVT:

”En del åtgärder är vidtagna sedan tidigare och det finns en handlingsplan, men vi får lyssna in vad man har att säga och prata om hur vi går vidare. Ledningsgruppen har under veckan jobbat aktivt med arbetsmiljöfrågorna och kommer att arbeta vidare efter mötet med våra fackliga representanter i dag, måndag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer