Mångmiljonskador efter översvämningarna

Publicerad

Kristinehamns kommun uppskattar att reparationerna efter översvämningen kommer gå på mellan 5 och 10 miljoner, pengar de hoppas staten betalar.

Skadade broar, lösryckta gatustenar och bortspolade vägar. Reparationskostnaderna tickar på för Kristinehamns kommun, kostnader som inte kommer att täckas av försäkringsbolaget.

Kommunchefen Anders Dahlén säger nu att staten gott och väl kan stå för notan, det gjorde de nämligen vid översvämningen hösten 2000.

Översvämningar i Kristinehamn

– Då gick staten in och ersatte oss och Arvika för skador i infrastruktur och vi ser detta som ett parallelfall, säger Anders Dahlén.

Infrastrukturministern har redan sagt att något extra tillskott för översvämningsdrabbade kommuner inte är aktuellt.

Idag var försvarsminister Karin Enström på plats i Kristinehamn för att överblicka skadorna och hon hänvisar alla ersättningsanspråk till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det viktiga är nu att kommunen ser över vilka insatser man kommer att göra och vad de kommer att kosta, så får vi ha en dialog via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kring det här.

Men MSB har ingen öronmärkta pengar för reparationsarbeten utan bara för utdragna räddningsinsatser. Men det kan finnas pengar att hämta för förebyggande åtgärder mot extremväder. Något kommunen nu prioriterar i reparationsarbetet.

– Tanken när vi återställer är ju att vi ska förstärka och förbättra de saker vi kan som till exempel större trummor i vägbankar och förbättra diken och liknande, säger Anders Dahlén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet