Foto: SVT

Manifestation mot Mumin på Skutberget

Publicerad

Under lördagen kommer det hållas en manifestation på Skutberget i Karlstad, mot planerna på en etablering av Muminvärlden.
– Vi är en grupp privatpersoner från olika organisationer som vill rädda Skutberget. Vi är inte emot Mumin, vi vill bara inte att man lägger beslag på denna fantastiska plats, säger Eva-Britt Johansson, ersättare för Karlstadpartiet Livskvalitet i kommunfullmäktige, och som är en av flera personer som står bakom dagens manifestation ”Rädda Skutberget”.

Karlstad kommuns planer på en etablering av Muminvärlden på Skutberget fortsätter. Efter granskning av den ursprungliga detaljplanen för friluftsområdet och den föreslagna temaparken, ändrades planen på flera punkter och ett antal krav ställs på entreprenören – bland annat får ingen byggnation göras inom tio meter från strandlinjen.

”Användas på annat sätt”

Men motståndarna mot Muminetableringen står fast.

– Vi vill inte ha någon temapark eller sagopark där. Vi vill istället att kommunen rustar upp motionscentralen och tar vara på den mark som finns. Skutberget ska användas på ett annat sätt, för de som vill springa, jogga eller bara ta det lugnt, säger Eva-Britt Johansson (KP).

”Opinionen finns”

Förhoppningen är att manifestationen ska få kommunpolitikerna att lyssna på motståndet.

– Det är som att allmänhetens önskemål inte tas till vara. Vi tror att opinionen finns. Vi vill ha en trevlig dag med tipspromenad, sång och musik där många samlas för att prata om samma sak, säger Eva-Britt Johansson (KP).

”Klart vi lyssnar”

Kommunstyrelsens ordförande, Per-Samuel Nisser (M), håller inte med om att politikerna inte lyssnar.

– Det är klart vi lyssnar och försöker hitta avvägningar och olika åsikter kommer fram i processerna. Men sen är det de 61 personer som har valts att ha ansvaret i kommunen som måste ta ställning i frågor, så även i den här.

Klubba detaljplanen i höst

Enligt tidsplanen ska slutversionen av programmet och detaljplanen godkännas av kommunfullmäktige under hösten 2019. I sitt utskick om manifestationen skriver arrangörerna ”Skutberget är inte till salu. Och än finns tid att tänka om”.

Mumin möter motstånd i Karlstad Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet