Muminplanerna på Skutberget allt svårare att genomföra. Foto: SVT

Muminparken: Domstolen upphäver detaljplanen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för Muminparken på Skutberget i Karlstad, vilket NWT var först med att berätta.

Ett antal privatpersoner och föreningar har överklagat kommunfullmäktiges beslut från december 2019 att anta detaljplanen för en temapark på Skutberget.

Och fått rätt: ”Sammanfattningsvis anser Mark-och miljödomstolen att beslutet att anta detalj-planen tillgodoser riksintresset enligt 4 kap.2 § miljöbalken, Vänern med öar och strandområden, men inte riksintresset till skydd för friluftslivet enligt 3 kap.6 § miljöbalken”, står det i domen.

Karin Fridell var rättens ordförande:

– Området är ju angett som riksintresse för bland annat friluftsliv. Och vi har inte bedömt att det då är möjligt att göra det möjligt med staket och utestänga allmänheten från det här området. Det är ju relativt stor omfattning på parken och det i ett utpekat område som är intressant för allmänheten att kunna röra sig fritt inom och idka friluftsliv, säger hon.

Kan överklagas

Dessutom ser domstolen inte att kommunen kunnat visa att det finns särskilda skäl för att upphäva strandskyddet i området.

Vilka möjligheter finns det att ändra i detaljplanen för att få bygga en temapark?

– Det går ju alltid att göra om en detaljplan och förändra förutsättningar på något sätt, men nu ska vi också ha klart för oss att man kan överklaga vår dom. Det är ju en helt annan fråga om man vill göra om den och göra på något annat sätt, säger Karin Fridell.

Beslutet kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen senast 8 juni.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) finns dock inga sådana planer.

– Nu blir det omtag vad gäller hela visionen för området kring Skutberget, säger han.

Tidigare i våras föll även förvaltningsrättens dom gällande genomförandeavtalet. Där slog rätten fast att temaparken inte är en kommunal angelägenhet och att den strider mot bestämmelserna om stöd till enskild näringsidkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet