Enligt Förvaltningsrätten är temaparken inte en kommunal angelägenhet. Foto: SVT

Förvaltningsrätten: Nej till Muminparken i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad upphäver beslutet om avtal om Muminland på Skutberget.

– En Muminpark i Karlstad kan visserligen vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntade nyttan av parken, säger rättens ordförande Johan Montelius.

Temaparken är inte en kommunal angelägenhet, anser förvaltningsrätten. Den strider dessutom mot bestämmelserna om stöd till enskild näringsidkare.

– Förutom att det inte är en kommunal angelägenhet gick vi vidare och tittade på huruvida det handlade om stöd till enskild näringsidkare och det kom vi fram till att det var. Därmed upphävs fullmäktiges beslut, säger Johan Montelius till SVT Värmland.

Kommunfullmäktiges beslut överklagades

Den 19:e december 2019 röstade Karlstads kommunfullmäktige ja till detaljplanen och genomförandeplanen för temaparken. Beslutet om avtalet överklagades till förvaltningsrätten av Karlstadpartiets talesperson Peter Sörensen samt ett antal privatpersoner.

– Det är omtumlande och en stor seger för folkviljan. Vi har fajtats i flera år och nu har förvaltningsrätten förbehållslöst gått på de punkter vi angivit i överklagan. Vår sak har stärkts och just nu är det betydande motvind för Karlstad kommun, säger Peter Sörensen.

När rätten nu har meddelat dom i målet var rätten inte enig. En av ledamöterna var skiljaktig.

Beslutet kan överklagas.

Funderingar kring övriga Skutberget

Kommunalrådet Monika Bubholz (MP) säger att hon inte kände till domen och att de måste titta på den närmare innan hon kan säga om den kommer att överklagas eller ej.

– Vi måste se vad det står i den innan vi kan säga något. En spontan fundering är ju vad som sker med detaljplanen för resten av Skutberget om Muminetableringen inte blir av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet