Värmländska manifestationer mot klimatförändringar

Publicerad

I dag kommer manifestationer att hållas på 104 platser runt om i Sverige inför FN:s stora klimatmöte i Polen. I Värmland kommer manifestationer att hållas i Arvika, Kil, Säffle och Karlstad.

Under fredagen kommer manifestationer att hållas för klimatet runt om i Sverige och världen och manifestationen har fått namnet ”Fridays for future” och har inspirerats av skoleleven Greta Thunberg, 15 år, från Kungsholmen i Stockholm.

Hon har varje fredag, sedan i augusti, protesterat mot att politikerna inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar utanför riksdagshuset i Stockholm.

– Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre. Många brukar säga att Sverige är ett så litet land, att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen genom att bara inte gå till skolan under några veckor, tänk på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville, det här har Greta Thunberg skrivit i en av sina texter.

15-åringens aktion har även uppmärksammats av medier runt om i hela världen.

1,5 grader C till 2100

Det var Vid FN:s klimatmöte i Paris december 2015 som världens länder enades om ett nytt klimatavtal, det sk Parisavtalet. Man kom bland annat överens om att försöka begränsa temperaturökningen till 1,5 grader C till år 2100.

I FN:s klimatpanels senaste rapport som släpptes i oktober i år tar man bland annat upp hur extrema väderhändelser som torka, tropiska stormar och översvämningar riskerar att bli betydligt allvarligare ju högre uppvärmningen tillåts bli. Det råder stora skillnader om det blir två graders uppvärmning på jorden i jämförelse med 1,5 grad. En konsekvens är att världens korallrev nästan helt dör ut vid två grader.

På måndag inleds FN:s klimattoppmöte i Katovice, Polen, då kommer världens ledare samlas för att enas om hur vi ska stoppa klimatförändringarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer