Marit Kapla växte upp i Osebol och nu turnerar hon runt i hela Sverige och berättar om sin bok. Foto: SVT

Marit Kapla föreläser om sin Osebolsbok

Publicerad

I höstas fick Marit Kapla Augustpriset för sin bok om Osebol. I boken, som är en riktig tegelsten på 800 sidor, beskriver Osebolsborna livet på orten. Marit Kapla har intervjuat ett 40-tal personer och det är nästan alla som bor i Osebol idag.

Marit Kapla, som nu mer bor i Göteborg, växte själv upp i Osebol och nu turnerar hon runt i hela Sverige och berättar om sin bok. Hon åker också runt i landet tillsammans med musikern Martin Hederos som har komponerat musik till Marit Kaplas texter om Osebol.

Framgången med Osebolsboken har nu också lett till att det blir en sommarkurs på Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet. Kursen ska handla om att skriva om en plats enligt ”Osebolsmetoden”. I kursen ingår också bland annat en guidad tur i Osebol och föreläsning om Nordvärmlands historia.

Hör Marit Kapla beskriva ”Osbebolsmetoden” i klippet och hur hon kom på idén att ordna en kurs på Stöllets folkhögskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.