Marita Rimnäs Adolfsson är en i skaran hårt arbetande funktionärer Foto: SVT

Marita håller rallycross-festen igång

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fylls Höljes av motorvrål och ett och annat skrål när runt 45 000 åskådare anländer för att följa VM-tävlingarna i rallycross. Bakom arrangemanget står en trogen och hårt arbetande skara funktionärer. En av dem är Marita Rimnäs Adolfsson.

Det luktar pannbiff lång väg när vi besöker Marita Rimnäs Adolfsson i depån vid rallycross-banan i Höljes. En dag kvar till motorfesten, men för Marita har förberedelserna redan pågått länge.

– Vi bor visserligen bara nån kilometer från banan, men vi ställde husbilen här redan på midsommarafton. Sen dess har vi jobbat från tidigt på morgonen till tio på kvällen.

Totalt jobbar mellan 900 och 1 000 personer som funktionärer under tävlingsdagarna Foto: SVT

16 kilo potatisgratäng

Just den här dagen serverar Marita tillsammans med en annan funktionär 150 pannbiffar och 16 kilo potatisgratäng. Och brunsås förstås. Hungriga funktionärer och team kommer i en strid ström.

– Nu innan det drar igång är jag kokerska. Sen gör jag i ordning lägenheterna vi hyr ut och registrerar teamen. Efter det är jag domare.

Pannbiff, potatisgratäng och brunsås bjuds funktionärerna och teamen på den här dagen Foto: SVT

”Alla är engagerade”

Totalt jobbar mellan 900 och 1 000 personer som funktionärer under tävlingsdagarna. Allt arbete är helt ideellt, och en förutsättning för att tävlingarna ska kunna genomföras. Och tävlingarna är viktiga för Höljes. Livsviktiga.

– De betyder allt. Annars skulle bygden vara helt död. Alla är engagerade, och alla har nytta av dem. Varenda butik i hela norra Klarälvdalen, säger Marita.

I helgen fylls Höljes av motorvrål och ett och annat skrål när runt 45 000 åskådare anländer för att följa VM-tävlingarna i rallycross Foto: SVT

Själv älskar hon varje sekund.

– Det är motorvrålet, publiken, stämningen. Vi går från 100 personer till 45 000. Det är obeskrivligt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.