Foto: SVT arkiv

Martin Fallgren får tillbaka sin assistent

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Förvaltningsrätten i Karlstad prövat ärendet om Martin Fallgrens rätt till personlig assistans och enligt beslutet får han tillsvidare fortsatt hjälp så att han kan arbeta.

– Det här beslutet innebär att vår familj kan få en fungerande vardag igen, i väntan på ett slutgiltigt avgörande. Det säger Agneta Sjöberg, mamma till Martin Fallgren i en kommentar till att Förvaltningsrätten i Karlstad nu har beslutat att Martin Fallgren i Charlottenberg har fortsatt rätt till personlig assistans i 40 timmar i veckan. Beslutet gäller i väntan på att det fattas ett avgörande beslut i frågan.

Eda kommuns beslut att dra in Martin Fallgrens assistans ska inte gälla tills vidare, det är innebörden när Förvaltningsrätten har beslutat om sk inhibition. Domstolen skriver att den tar ”hänsyn till den betydelse personliga assistans sannolikt har för hans dagliga liv”. Men Förvaltningsrätten skriver också i beslutet att det i nuläget är oklart om Martin Fallgrens grundläggande behov är sådana att han har rätt till personlig assistans.

Värmlandsnytt har under hösten rapporterat om Martin Fallgren som i augusti fick beskedet att Eda kommun drar in hans personliga assistans. I och med det blev Martin inte bara assistanslös, han blev arbetslös också eftersom jobbet på Fundo hängde på att han kunde ha sin assistent med sig.

Eda kommun anser att Martin Fallgrens grundläggande behov av aktiv hjälp inte är tillräckligt stora för att kommunen skulle fortsätta att bevilja assistans.

Reaktionerna blev många och en namninsamling startades. På bara några dagar hade 2000 namnunderskrifter samlats in. Det finns länkar till tidigare artiklar och tv-reportage nedan.

Men efter överklagan från Martin Fallgren har nu alltså Förvaltningsrätten ogiltigförklarat Eda kommuns beslut tillsvidare.

– Vi har bestämt oss för att se positivt på framtiden även om oron inför framtiden finns där, säger Agneta Sjöberg.

Agneta Sjöberg söker nu kommunens representanter för att få reda på när Martin kan vara tillbaka på Fundo igen. Men i dagsläget har hon inte fått någon reaktion från kommunen på Förvaltningsrättens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet