Martin får rätt till assistans

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång kamp med stöd av tusentals människor har nu Martin Fallgren från Charlottenberg fått rätt i domstol till personlig assistans.

Kampen började när Eda kommun i augusti förra året drog in Martin Fallgrens rätt till personlig assistans, vilket bland annat innebar att Martin inte längre skulle kunna fortsätta sitt arbete på Fundo i Charlottenberg.

Beslutet överklagades och förvaltningsrätten meddelade inhibition. Det innebar att Martin tillfälligt fick tillbaka sin assistans och kunde därmed behålla jobbet.

Kommunen ville pröva ytterliggare

Men kommunen ville åter igen pröva saken då man ansåg att Martin inte hade tillräckligt stora behov av assistans och inhibitionsbeslutet överklagades till förvaltningsrätten. Efter förhandlingar i mitten av maj ger nu förvaltningsrätten i Karlstad Martin rätt till fortsatt assistans.

– Det känns bra, det känns som att jag har fått livet tillbaka, säger Martin Fallgren.

Men året som gått har varit tufft menar han.

– Det har varit mycket ångest och hemska tankar; att det snart är slut med en. Men det har lättats upp av att jag har haft så fantastiskt folk runt mig. Det är de som har hållt mig uppe och gjort att jag orkat kämpa, säger Martin.

Kan fortsätta jobba

I och med att Martin behövt sin personliga assistent för att kunna arbeta innebär förvaltningsrättens dom även att han nu kan fortsätta jobba.

– Det känns gott för då är framtiden tryggad. Tjäna pengar vill ju alla, så det var väldigt gott. Och så kom mina tre år i gymnasiet till nytta i och med att jag får jobba med det jag vill. Så det är bra, säger han.

Eda kommun vill inte uttala sig om domen men meddelar skriftligen att man ännu inte vet om man ska gå vidare i ärendet eller inte.

– Vi har mottagit förvaltningsrättens dom. Vi kommer att läsa och analysera den, efter det fattar vi beslut hur vi går vidare, skriver Cecilia Hane, verksamhetschef Vård och stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet