Massuppsägningar i brandkåren

Uppdaterad
Publicerad

Upproret bland landet deltidsbrandmän mot det nya avtalet har nått Värmland och Filipstad. Den sista januari sa hela deltidskåren upp sig: 17 deltidsbrandmän och fyra styrkeledare.

– Mycket märkligt. Det var många som blev förvånade idag. Vi hade ett bra möte igår med en bra dialog så det är märkligt , säger Peter Karlsson, stationsansvarig på brandstationen i Filipstad.

I övrigt vill han inte kommentera uppsägningarna. Det vill inte heller någon av de deltidsbrandmän som SVT Nyheter Värmland pratat med under tisdagsförmiddagen.

Läs mer: Filipstads brandmän hotar säga upp sig

Missnöje med avtal

Orsaken till att alla har sagt upp sig är missnöje med det nya deltidsbrandmannaavtalet som träder i kraft 1 maj. Avtalet innebär en försämring av ob-ersättningen och bilersättningen. Det kan göra att vissa deltidsbrandmän kan förlora i inkomst i och med det nya avtalet. Det här har utlöst protester och uppsägningar runt om i landet.

– Medlemmarna har ifrågasatt varför vi skrivit under det nya avtalet och vi säger som det är att vi känt oss tvingade att skriva på avtalet annars hade vi inte kunnat ha kvar ombudsmän på lokala arbetsplatser och vi hade i praktiken avsagt oss förhandlingsrätten till lokala uppgörelser, säger Christian Andersson som är distriktsombudsman på Branmännens Riksförbund.

”Värdet i avtalet har höjts”

Arbetsgivarparten, Sveriges kommuner och landsting, medger att en del deltidsbrandmän kan förlora på avtalet men att man infört en övergångsregel som ska dämpa inkomsttappet för dem. Avtalet gynnar dock majoriteten av brandmännen och missnöjet kan bero på att informationen om fördelarna i avtalet inte nått ut ordentligt, menar man.

– Värdet i det tidigare avtalet har fördelats om så att grundersättningen för att vara i beredskap höjs rejält och larmersättningen, som man får när man lämnar sin huvudarbetsgivare och åker på larm, också har höjts rejält. Så totalt har värdet i avtalet höjts, säger Niclas Lindahl som är förhandlingschef på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Tiotusentals brandmän berörs

Det finns ungefär 15.000 brandmän i Sverige och merparten, omkring 10.000 av dem är deltidsbrandmän. Det vill säga, de har ett ordinarie arbete som de kombinerar med tjänsten som brandman.

I Filipstad finns fyra heltidsanställda brandmän, övriga 21 är alla deltidsbrandmän. Räddningstjänsten i Filipstad organiseras av räddningstjänstförbundet Bergslagens räddningstjänst där förutom Filipstad Karlskoga, Kristinehamn, Hällefors, Degerfors, Storfors, Lesjöfors och Åstorp, ingår.

– Vi uppmanar ingen att säga upp sig, det vill jag betona, utan vi försöker få till lokala uppgörelser så gott vi kan och uppmanar folk att inte säga upp sig förrän vi vet vad som händer, säger Christian Andersson.

Hur ser du på konsekvenserna för Filipstadsborna utifrån att det blir bränder?

– Det är ju kommunen som har ansvar över det. Men det klart att det är en svår situation och kan ta lång tid att få hjälp om det inte finns något manskap i Filipstad.

Företrädare för Bergslagens räddningstjänst har avböjt att kommentera uppsägningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.