Lars-Åke Löfström förser Värmland med närproducerade mjölsorter Foto: SVT/Camilla Gustafsson

Mathelg hos lokala matproducenter

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen var det dags för årets upplaga av Smaka på Värmland. I år deltar fler än hundra kreatörer med närproducerade produkter och ekologisk mat. En av de som öppnar upp för besök är Lars-Åke Löfström vid Fagerås Kvarn.

I klippet ovan berättar Lars-Åke Löfström hur hans samarbete med lokala bönder blir bygdens egna mjölsorter.

Det som tidigare var en matmarknad i Mariebergskogen i Karlstad är nu matfestival där matintresserade värmlänningar bjuds in till matproducenter på ett 60-tal platser i Värmland.

– Ja, det har vi coronan att tacka för säger Lars-Åke Löfström och ler.

Han är bygdens egen mjölnare och berättar att förändringen från marknad till matfestival känns positiv eftersom många inte fått möjligheten att se en gammal kvarn som den i Fagerås.

– Många ser ju våra produkter lite varstans, på skolor och restauranger där de används så folk är lite nyfikna.

Hembakat ett säkert kort

Emma Nilsson i Glava säljer bland annat sylt, saft och hembakat. Även hon märker av och förstår att kunder vill köpa närproducerad mat. Men just hembakat är enligt henne ett säkert kort.

– På ett sätt förstår en det, för det som säljs i affärerna idag, det är inte så gött, säger hon.

I klippet nedan ser du Emma berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.