Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasieeleven Emma Andersson var en av dem som passade på att ta med sig en matlåda hem Foto: SVT

Matlådor ska minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun satsar på att minska matsvinnet. Detta genom att erbjuda elever och personal på kommunens alla gymnasieskolor att köpa med sig matlådor med överbliven lunchmat.
– Det är ett fantastiskt initiativ. Dels för att det blir mindre släng men också för de som kanske inte har möjlighet att få lagat mat hemma, säger gymnasieeleven Emma Andersson.

Paella, vegetarisk oumphgryta och thailändsk kyckling serveras den här dagen i matsalen på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Men när lunchen är slut är det ofta mat över som inte går att ta vara på och använda igen – så då kom kostcheferna på idén att dela ut matlådor och låta elever och personal köpa med sig resterna hem.

Miljöprojekt på skolan

Pengarna man får in för maten går till olika miljöprojekt på skolan. Försöket med de så kallade ”Rädda-maten-lådorna” har pågått i tre månader och på den tiden har man sett att matsvinnet har minskat.

– Vi pratar om en hållbart lärande. Att prata hållbar utveckling är något som är jätteviktigt för oss på skolan och för våra elever och matlådorna är en del av det tänket, säger rektorn Daniel Skålerud.

Även personalen inom kommunens alla förskolor och grundskolor har möjlighet att köpa med sig matlådor hem.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Laga klimatsmart – kocken tipsar Foto: Therese Fjellman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer