Foto: Privat/TT

Mattegeni från Karlstad tävlar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad
I dag samlas högstadieelever från hela landet i Stockholm. Men det är inte vilka elever som helst utan de som är vassast på matematik. En av dem är Haoyan Fu från Karlstad.
– Jag blev så glad när jag fick veta att jag skulle vara med i finalen, säger han.

Haoyan Fu kom till Sverige från Kina för ett år sedan och går nu i nian på Mariebergsskolan. I Kina hade han utmärkt sig genom att delta i en rad olika avancerade matematiktävlingar, och räknandet fortsatte även i det nya hemlandet.

– Han har redan tentat av matten för Naturprogrammets första och andra gymnasieår, berättar Rosie Spets som är mattelärare på Mariebergsskolan.

Sex problem på tre timmar

Idag deltar Haoyan Fu tillsammans med ett 50-tal högstadieelever från hela Sverige om att ta hem titeln som landets bästa högstadieelev i matte. Finalen går till så att eleverna på tre timmar på bästa sätt ska lösa sex matematikproblem – den med flest poäng vinner.

– Jag blev så glad när jag fick veta att jag skulle vara med i finalen. Att vara med i den här rikstävlingen känns samtidigt både spännande och lite nervöst, berättar han.

Tävla i kunskap

Att tävla i idrott är ju inga konstigheter och Rosie Spets tycker det känns bra att kunna tävla även i kunskapsämnen.

– Det är roligt att kunna uppmärksamma elever som är duktiga.

”Sporrar hela klassen”

Rosie kommer att vara med och titta när hennes elev tävlar och menar att hans matteintresse sporrar hela klassen.

– Det gynnar motivationen för alla och jag tror det bidrar till att det känns roligare med matte, säger hon.

Vill plugga till läkare

Målet i framtiden för Haoyan Fu är att komma in på naturvetenskaplig linje och sedan läsa vidare till läkare. Något som självklart kräver motivation – särskilt som man ska förstå komplicerade matematiska termer på ett språk man precis håller på att lära sig. Men motivation, menar Rosie, saknar inte Haoyan.

– Jag frågade Haoyan Fu för ett tag sedan vad han gillade att göra på fritiden. Då svarade han: Vadå fritid? Jag studerar ju på min fritid.

Hoppas på bra resultat

Hur kommer det gå för Haoyan Fu på tävlingen då? Ja, Rosie Spets tror att han har goda chanser att placera sig bra. Och själv tycker han att det är lite svårt att veta vad han kan hoppas på.

– Jag vet inte hur duktiga de andra tävlande är. Därför är jag inte säker på hur det kommer att gå, om det är lätt eller svårt att få ett bra resultat. Jag har tränat på att lösa de tidigare utgivna matematikproblemen och några av dem var riktigt svåra.

Uppdatering efter helgens tävling: Haoyan slutade på 19:e plats av 37 med 22 poäng av 42 möjliga.

Om tävlingen

Visa

Högstadiets matematiktävling är en rikstäckande matematiktävling för landets grundskoleelever.

Syftet med tävlingen är att stimulera intresset för matematik och matematikstudier. Tävlingen skall pröva elevernas problemlösningsförmåga, kreativitet och fantasi.

Ett 50-tal elever har gått vidare till finalen som hålls den 19 januari i Stockholm. Finalomgången innehåller sex problem. Tävlingstiden är tre timmar och reglerna är enkla; den med flest poäng vinner.

Källa: HMT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer