Mellobidrag riskerar att diskas

Uppdaterad
Publicerad

Kampferdrops Melodifestivalbidrag ”Solen lever kvar hos dig”, som tävlar i deltävlingen i Karlstad i kväll, har funnits tillgänglig på nätet i över åtta år, skriver Aftonbladet.

För att få tävla måste en låt vara outgiven, inte ha tillgängliggjorts på nätet eller släppts på skiva, och inte ha framförts offentligt. Men enligt tidningen har låten tidigare släppts på Myspace och Youtube med titeln ”Solen lever kvar”, och även framförts live av en annan artist.

Tävlingsproducenten Christer Björkman ska nu reda ut omständigheterna kring låten.

Melodifestivalen i Karlstad

– Finns det en skuld inom laget som de varit medvetna om kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de (textförfattarna) faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner här, säger han till tidningen.

2016 diskades Anna Books bidrag ”Himmel för två” när det framkom att det redan tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest. 2010 diskades artisten Anders Fernettes låt ”Don't stop” inför nästa års tävling, eftersom låtskrivaren tidigare lagt upp den på Myspace.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen i Karlstad

Mer i ämnet