Melwin Holm slog nytt rekord på Ullevi när han hoppade över två meter. Foto: Bildbyrån

Melwin Holm över två meter

Publicerad

Värmländske höjdhopparen Melwin Holm, 13, son till för detta olympiern inom samma gren Stefan Holm, nådde på söndagen en ny milstolpe i sin karriär när han för första gången hoppade två meter på världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg.

– Det känns sjukt skönt! Att äntligen, efter sex månader få till det, säger en glad Melwin Holm efteråt.

Sedan i november, när Melwin hoppade 1.97 meter, har siktet varit inställt på två meter. I februari klarade han 1.98 meter och förhoppningarna fanns inför söndagens tävling, som är den största friidrottstävlingen för ungdomar i Sverige.

”Allt kändes skit”

– Men jag trodde inte att det skulle gå faktiskt. I morse när jag vaknade var jag så trött och hade ont överallt, verkligen. Allt kändes skit och jag tänkte att om någon annan hoppar bra idag så kan de slå mig. Och den här tävlingen vill man inte förlora! säger han.

Men pappa Stefan Holm trodde på sin sons chanser, vilket han alltså gjorde rätt i då Melwin både slog nytt rekord och vann tävlingen.

– Jag har vetat om att han har kapaciteten länge, det har jag sett på honom, men så gäller det att få till det också. Det känns väldigt bra i pappahjärtat just nu! säger han om sonens prestation.

Tog stopp på 2.04

Efter hoppet, som också är ett rekord för Melwins ålderskategori, gavs han chans att prova 2.04 meter, men där var det stopp. Pappa Stefan var dock stolt ändå.

– Det var första gången han provade den höjden och han gjorde ett bra försök, säger han.

21 cm högre än tvåan

Dagens rekordhopp är fyra centimeter högre än hans tidigare personliga rekord utomhus. Inomhus har han hoppat 1,98.

Det är också hela 13 centimeter högre än det världsrekord för tolvåringar som han slog vid just världsungdomsspelen i fjol.

Hoppet var hela 21 centimeter högre än vad tvåan nådde och 30 centimeter högre än trean.

Fira med glass?

Nu återstår bara att fira, men frågan är hur.

– Det har jag ingen aning om faktiskt! Det kanske får bli en glass. Det är en grej Sofie Skoog (höjdhoppare från Ekshärad, reds. anmärkning) har infört – att man får glass när man slår rekord, säger Melwin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer