Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Axelsson kollar vattennivån där det i vanliga fall är betesmark i Gillberga. Foto: SVT

Mer än 100 hektar mark översvämmad utanför Säffle

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Glafsfjorden är på väg att stabiliseras, men nivån i Byälven ner mot Säffle fortsätter att stiga och nu är markägare längs älven oroliga för om de jordvallar som ska skydda åkermarken verkligen kommer att hålla.
– Här brukar korna gå på sommaren, men bara här i Gillberga är nu 100 hektar betesmark och tio hektar åkermark översvämmade, säger Ola Axelsson, ordförande för LRF Säffle Norra.

Ola Axelsson är också med LRF Säffle kommungrupp. Han visar var betesmarken ligger och pekar på något som mer ser ut som en sjö.

Han är en av markägarna längs älven som nu vill att slussen i Säffle ska öppnas för att lätta på trycket i älven, men än så länge vill Räddningstjänsten avvakta en öppning av slussen.

– Vi vet att flera fastighetsägare längs älven har problem och är oroliga, men slussen i Säffle är inte byggd för genomströmmande vatten, och vi tar inte beslut om att öppna den förrän de skador vattnet gör längs älven är större än de skador som kan bli på slussen, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika och Säffle.

Befarar ännu högre vatten

Efter att vattennivån stabiliserats i Arvika dröjer det omkring fyra dagar innan samma vatten nått Gillberga, och ytterligare några dagar innan det kommit ner till Säffle, så markägarna i Gillberga tror att vattennivån kommer att fortsätta öka.

– Det beror förstås på hur mycket regn vi får de kommande dagarna, men jag tror inte att det lugnar ner sig här förrän tidigast framåt jul, säger Ola Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet