Lägre kostnader för Värmlands djurägare när vargangreppen blivit färre. Foto: TT/Privat

Mer än halverade kostnader för vargangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för vargangrepp på tamdjur sjönk kraftigt under 2017 jämfört med året innan.

Statens kostnader för ersättning till djurägare som drabbats av vargangrepp i Värmland uppgick under 2016 till 366.216 kronor. Under fjolåret sjönk kostnaderna drastiskt. Den exakta slutsumman är ännu inte uträknad men kommer inte att kunna överstiga 165.000 kronor.

– Den stora skillnaden utgörs av antalet vargangripna får. Under 2016 hade vi till exempel ett jättestort angrepp på över 40 får, säger Kari Langöen som är vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Varg i Värmland

Under 2016 rapporterades totalt tio vargangrepp på får och tolv angrepp på hund. Under 2017 sjönk antalet angrepp till nio i båda fallen.

– Det varierar mycket år från år och det verkar ofta vara slumpen som avgör. 2014 hade vi hela 18 angrepp på får medan det bara var tre under 2015, säger Kari Langöen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet