Foto: Arkiv

Ökat fårintresse i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att börja föda upp får är stor just nu i Värmland.

– Det är många som ringer från gårdar och frågar om raser, hur de ska bygga och så vidare, säger Karin Granström på Hushållningssällskapet Värmland.

De senaste tolv månaderna tycker Karin Granström på Hushållningssällskapet Värmland att intresset av att starta lammproduktion i större skala har ökat markant.

– Efterfrågan på lammkött ökar år för år, det är många grupper som äter mycket fårkött och köttet har nog också blivit populärt tack vare matlagningsprogram.

Ensidig mediarapportering

Men även om intresset för lammproduktion ökar finns ändå rädslan för rovdjursangrepp kvar, anser hon.

– Det media skrivit om fårnäringen är nästan bara om vargangrepp men det finns så mycket annat också. Det är det jag har ägnat mig åt det senaste året, att visa fram det positiva med får. Det ger resultat nu, säger Karin Granstgröm.

Många fårägare

Idag finns det enligt Karin Granström cirka 700 fårägare i länet.

– Men det är inte alla som är producenter av dem. Några har får bara som husdjur, för att hålla öppet kring huset.

Värmlands Läns fåravelsförening gläds över det ökade intresset och kommer hållas en sommarträff den 9 juli i Kristinehamn, där olika fårraser visas upp för intresserade.

– Det är ju ett relativt lätt djur att starta med, säger Karin Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.