Hårvård är ett av de mest lönsamma branscherna enligt undersökningen Foto: TT

Mest lönsamma företag i Värmland

Publicerad

Värmlands företag har högst avkastning på sysselsatt kapital i hela landet. Ser man till kommunerna i länet är lönsamheten bäst i Eda följt av Filipstad.

Företagarnas undersökning, som baseras på bokslut, visar att den genomsnittliga avkastningen på sysselsatt kapital* är 20 procent vilket alltså är mest i hela landet.

Stockholms län hamnar i botten av tabellen med en snittavkastning på tio procent.

– Det är intressant att lönsamheten bland företagen i storstadsregionerna är signifikant lägre än riksgenomsnittet. En trolig förklaring är konkurrenssituationen och större företagstäthet i dessa områden, säger René Bongard, statistiker på Företagarna och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att det är större skillnader mellan olika branscher gällande lönsamhet än skillnader baserade på det geografiska läget. Bäst lönsamhet har företag inom hår- och skönhetsvård tätt följt av hälsa och sjukvård.

*Fotnot: Lönsamhet mäts i den här undersökningen som avkastning på sysselsatt kapital, vilket beräknas som: ((EBIT + summa finansiella intäkter) / (Summa eget kapital + Obligationslån + Långfristiga skulder till kreditinstitut + Övriga långfristiga skulder + Kortfristiga skulder till kreditinstitut))*100

Så här ser det ut i din kommun

Kommun/Genomsnittlig avkastning på sysselsatt kapital

Eda 36 %

Filipstad 33 %

Hammarö 29 %

Munkfors 27 %

Storfors 25 %

Karlstad 21 %

Kil 20 %

Kristinehamn 20 %

Hagfors 19 %

Arvika 18 %

Forshaga 17 %

Torsby 16 %

Sunne 15 %

Säffle 14 %

Årjäng 14 %

Grums 13 %

Källa: Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.