Hör Migrationsverket förklara hur och varför man tar beslut om utvisning när det gäller de afghanska ungdomarna. Foto: SVT

Migrationsverket förklarar varför utvisning hotar ungdomarna i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 7 600 unga personer beviljades uppehållstillstånd i Sverige med stöd av den nya gymnasielagen. Men för att nå ett permanent uppehållstillstånd ställs helt andra krav. SVT Nyheter Värmland bad Migrationsverket förklara läget.

Myndigheten skriver i ett mejl till SVT:

”De som inte lyckats få en anställning som är två år eller längre, under utbildningens kvarvarande längd plus de sex månaderna, så kommer de att få avslag på ansökan om permanent uppehållstillstånd”.

Vi ringer upp Migrationsverket och presskommunikatör Guna Graufelds förklarar:

– De här personerna som har beviljats tillstånd för att studera har ju sedan tidigare ett beslut om utvisning som fortfarande gäller, säger hon.

I klippet hör du Migrationsverket förklara hur och varför man tar beslut om utvisning när det gäller de afghanska ungdomarna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.