I klippet hör du kamraterna berätta om hur situationen för de ensamkommande ungdomarna i Torsby är just nu. Foto: SVT

Afghanska killarna i Torsby – nyutbildade och utvisningshotade

Uppdaterad
Publicerad

Här är tre av de unga killar från Afghanistan, som tog sig till Sverige samtidigt och hamnade i Torbsy. Efter flera år i landet har nu en av dem fått uppehållstillstånd. Men för de andra två, som tog studenten i våras, klämtar jobbklockan och de båda hotas av utvisning.

Hamid Moradi och Mohammad Safdari gick utbildningen till svetsare tillsammans i Torsby. De är här med stöd av den så kallade nya gymnasielagen och måste nu lyckas hitta en anställning som varar minst två år efter avslutad utbildning. Och för två nyutbildade svetsare i Torsby är tiden knapp.

– Min tid är så kort, bara tre dagar, säger Mohammad.

Han hade precis fått in en fot på arbetsmarknaden när han fick jobba kvar på sin praktikplats.

– När jag jobbat där två månader så kom corona. Företaget fick färre kunder och behövde inte så mycket personal, berättar Mohammad.

Foto: SVT

”Det känns inte bra”

Trots ett överhängande utvisningsbeslut försöker Hamid att ha perspektiv på sin situation.

– Det känns bra att jag är här och har lärt så mig mycket, att jag flyttade från kriget. Men den här situationen som vi är i nu, när vi måste hitta jobb och det inte finns några jobb för att kunna förlänga våra uppehållstillstånd. Det känns inte bra.

Enligt Migrationsverket var det totalt cirka 7 600 personer som beviljades uppehållstillstånd i Sverige med stöd av den nya gymnasielagen. I nuläget är det 7 av de cirka 30 afghanska ungdomar som kommit till Torsby som berörs.

Foto: SVT

Känner oro för sina kamrater

Jafar Ferdaws fick efter två års väntan sitt upphållstillstånd beviljat och omfattas inte av den nya gymnasielagen. Han, Hamid och Mohammad gick på Stjärneskolan tillsammans och när de kom till Torsby för fem år sedan. Idag känner han stor oro för den situation som han kamrater befinner sig i.

– Jag kan inte sätta ord på det. Vi har varit som en familj, säger Jafar och fortsätter:

– Jag brukar inte använda ordet omöjligt, men i ett sånt här läge...så är jag nog tvungen att använda det, säger Jafar och blickar oroligt bort mot sina kamrater.

Foto: SVT

I klippet hör du de tre kamraterna berätta om hur situationen för de ensamkommande ungdomarna i Torsby är just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.