Foto: SVT

Migrationsverket stänger Camp Graninge

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket stänger flyktingboendet Camp Graninge i Molkom. Senast den 15 augusti ska de boende flyttas därifrån.

Camp Graninge har tidigare varit nära att stängas i våras, i slutet av mars fick boendet dock förlängt kontrakt. Men nu ska de boende alltså flyttas. Migrationsverket har varit i Molkom idag och informerat de boende. De första flyttar redan imorgon.

– Det fanns inga utrymmen för att kunna förlänga avtalet. Migrationsverket tar bort alla förtätningsplatser och stänger ankomstboenden och vi är fortfarande ett ankomstboende, säger föreståndaren Jan Kumlin.

Reaktionerna hos de 75 boende har varit blandade, några får flytta till egna lägenheter. I första hand får de bo i Värmland, men det går inte att garantera att alla får bo här.

Oklart med ramavtal

Beskedet kom som en överraskning. Nuvarande avtal gäller fram till den 20 september och Camp Graninge har lämnat in en ansökan om ett ramavtal, vilket skulle innebära att man blir ett tillfälligt anläggningsboende och inte ett ankomstboende. Men privata aktörer har överklagat till domstol och det är oklart när och om avtalet träder i kraft.

– Vi får ju avveckla verksamheten och fortsätta titta vidare på ramavtal men det vet vi ju inte när det kan bli av, säger Jan Kumlin.

Vad säger personalen?

– De är jätteledsna, men det har ju varit väldigt turbulent. Det är en bransch där saker kan förändras från dag till dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.