Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) reagerar mot hur personer tvångsflyttas från större kommuner till mindre. Foto: SVT, arkivbild

Mikael Dahlqvist (S): ”Vi ser ett mönster där socialt utsatta exporteras”

Uppdaterad
Publicerad

Nu lämnar riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) in en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren (S) om problemet där socialt utsatta personer flyttas till andra, mindre kommuner.

– Vi ser ett mönster, det är ett genomgående förfarande i flera län, säger Mikael Dahlqvist.

Enligt Mikael Dahlqvist finns exempel på förfarandet i Värmland, men också i Örebro län och Dalsland. Det handlar om att socialt utsatta personer flyttas från större till mindre kommuner.

– Jag tycker att vi måste få en diskussion om det här fenomenet. Det handlar om utsatta personer i beroendeställning som pressas att skriva på kontrakt, säger Dahlqvist.

SVT har tidigare rapporterat om hur hemlösa personer i kommuner i Stockholmsområdet uppmanats att söka bostad i Värmland.

Dahlqvist menar att det strider mot socialtjänstlagen när en socialförvaltning tvingar personer att flytta och skriva på hyreskontrakt för att få fortsatt stöd.

– Jag tycker detta är ett problem som måste lösas på regeringsnivå och har därför nu ställt en fråga till ansvarigt statsråd om vilka åtgärder ministern tänker vidta för att få bukt på problemet med exporten av socialt utsatta till mindre kommuner, säger Mikael Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.