Foto: SVT

Miljonbidrag till lanthandlarna

Publicerad

Fjorton lanthandlare har fått bidragsansökningar beviljat i Värmland. En av dem är Hillerströms lanthandel i Långserud, en butik med en ägare på 76 år som ännu inte vet när han ska gå i pension.
– En får nog hålla på i något år till nu när en fått det här, säger Jan Hillerström, ägare.

Bidraget kommer från Länsstyrelsen och EU:s Landsbygdsprogram och gäller bland annat för investeringar i kyl, frys och drivmedelsstationer. För Hillerströms Lanthandel har bidraget täckt 90 procent av kostnaderna för att byta till den nya kylen och de två nya frysarna. Anledningen till att man var tvungen att byta är en ny lag från EU som träder i kraft år 2020 som innebär att den gas man tidigare använt för att fylla på maskinerna inte längre får användas. Investeringen i Jans lanthandel har totalt gått på lite över en miljon kronor.

– Vi har lagt 100 000 kronor själva, det hade blivit svårt om vi behövt ta allt själva, säger han.

Köra på ett tag till

Butiken fyller 39 år i år och Jan Hillerström har varit med sen starten 1980. Men än vet han inte när han ska gå i pension.

– Det är klart en funderar på det, men nu när vi fått det här får jag köra på något år till. Sen får vi se.

Dottern Angelika Hillerström är i princip uppvuxen i lanthandeln och bor inte längre i Långserud, men är i butiken ibland och hjälper till. Enligt henne så hjälper skolan, kyrkan och affären varandra att drivas vidare.

– Många undrar hur det blir när pappa går i pension, säger hon.

Stötta lanthandlare

Varje företag som beviljats stöd har ett takbelopp på 1,2 miljoner kronor över en treårsperiod. Även tre drivmedelsstationer i länet har fått bidraget och fler väntar på att få stödet.

ICA Nära Nyvalls livs, Bäckhammar

ICA Sillerud

ICA Åhströms livs, Råda

ICA Nära Edane

ICA Nära Likenäs Allköp

Nära Dej Östervallskog

ICA Vikinghallen, Nysäter

Tempo Nordvärmlands Livs, Ambjörby

ICA Bograngens Lanthandel

ICA Nära Hillerströms, Långserud

Coop Sunnemo

Coop Svanskog

Coop Sysslebäck

Coop Koppom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.