Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför kommunalrådet tycker det är viktigt att satsa på Stora Valla. Foto: Bengt Hedin/SVT

Storsatsning på fotboll i Degerfors – samtidigt hotas personal om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors kommun gör en storsatsning på att rusta upp Stora Valla så arenan ska duga för spel i fotbollsallsvenskan den kommande säsongen. Samtidigt är kommunens ekonomi så dålig att det troligtvis väntar uppsägningar av personal.

Listan på åtgärder som krävs för att fotbollsarenan ska leva upp till Svenska fotbollsförbundets krav är lång. Men den ekonomiska situationen är svår.

Neddragningar i kommunen väntar

Degerfors kommun har dålig ekonomi, prognosen är ett stort minusresultat för 2020 och trots att skatten höjdes med 70 öre vid årsskiftet väntar nerdragningar. Socialnämnden där bland annat vård- och omsorg finns har till exempel sparkrav på 16,6 miljoner.

Nya kommunalrådet Anneli Mylly (V) säger att det inte går att undvika varsel av anställda, men att de ändå inte kommer ifrån att det måste göras nödvändig upprustning av Stora Valla.

Arenan behöver rustas upp för mångmiljonbelopp

Fotbollförbundet har ett antal krav för att Stora Valla ska hålla allsvensk klass och få godkänt för spel. Det totala investeringsbehovet har uppskattats till mellan 40 och 50 miljoner.

Mest akut är ny belysning. Och i veckan tog kommunstyrelsen beslut om att satsa 13 miljoner på att upphandla ny belysning till arenan.

Man hoppas dock få dispens för en del av fotbollförbundets krav.

Tror på spel i Degerfors

Både Anneli Mylly och Degerfors IF:s klubbchef Suzanne Hällström räknar med att det blir hemmapremiär på Stora Valla i april.

– Ja, det hoppas jag verkligen, säger Mylly.

I klippet hör du om varför kommunalrådet tycker det är viktigt att satsa på Stora Valla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer