Ministern vill se över reglerna för körkortsprov

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att ge Trafikverket sanktionsmöjligheter mot de som fuskar med teorifrågorna på körkortsproven.

Det är efter SVT Nyheter Värmlands granskning av fusket med taxikörkort och taxitrafiktillstånd som frågan lyfts till minsternivå.

”...jag avser att bevaka arbetet i den kommande översynen av förarutbildningen”, säger Tomas Eneroth i ett svar på frågan om fusket med taxikörkort och pekar på att det kan vara rimligt att ge Trafikverket samma möjligheter som högskolorna att stänga av den som fuskar vid provet.

Han anser att frågan hittills inte är tillräckligt väl utredd.

Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot och ledamot i trafikutskottet har lyft frågan till minsternivå efter SVT Värmlands avslöjande om omfattande fusk med taxikörkort och taxitrafiktillstånd.

– Jag släpper inte den här frågan nu. Jag driver det vidare eftersom det är så viktigt att få till en regeländring, säger Lars Mejern Larsson.

Det var i ett antal reportage förra veckan som SVT Värmland kunde avslöja fusket med taxikörkort och taxitrafiktillstånd.

För 4.000 kronor kan den som har kontakter köpa en cd-skiva med frågor och svar som kopierats från Trafikverkets sekretesskyddade teoriprov för bland annat taxikörkort och taxitrafiktillstånd.

Samtidigt saknar Trafikverket sanktionsmöjligheter mot de som fuskar på teoriprovet.

– Vi har inget stöd för det i lagen. En person kan komma hit med fusklappar eller försöka fotografera av frågorna, vi kan avvisa personen från provlokalen, men vi kan inte hindra personen från att komma tillbaka nästa dag, sa Mikael Stenberg, ansvarig på Trafikverket för förarproven.

Tomas Eneroth säger att Trafikverket påbörjat ett nytt system för teoriproven vid körkort och att det nu ska göras en bred översyn av hela förarutbildningssystemet eftersom frågan inte är tillräckligt utredd.

”Regeringens trafiksäkerhetsarbete utgår från nollvisionen och jag och regeringen ser allvarligt på fusk vid förarprov då det påverkar förtroendet för förarutbildningssystemet i Sverige”, säger Tomas Eneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar taxifusket

Mer i ämnet