Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Wiig, vd för Uddeholm, berättar om omställningen till fossilfria bränslen och hur den ska bli hållbar över tid. Foto: SVT

Minskar fossila utsläpp med 90 procent – under en veckas tid

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 13 och 19 december ska Uddeholms järnverk i Hagfors testa att byta till fossilfria alternativ i verksamheten.

– Vi gör detta för att visa våra kunder att vi är beredda att göra omställningar för att gå mot en klimatneutral produktion av verktygsstål, säger Johan Wiig, vd för Uddeholm.

Under den kommande veckan ska bland annat naturgas ersättas med biogas i produktionen, samtidigt som de interna transporterna körs med förnybart bränsle.

Totalt uppgick Uddeholms koldioxidutsläpp till 33 000 ton under 2020. Nästa vecka beräknas utsläppen blir 859 ton – varav 90 procent alltså kommer vara fossilfria.

I klippet berättar Johan Wiig om vad de anser behövs för att en omställning till fossilfria bränslen ska vara möjlig under en längre tid. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer