Foto: TT

Minskad vargstam i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vargstammen har minskat från 355 vargar förra vintern till 305 i vinterns inventering. Enligt Naturvårdsverket finns ingen naturlig förklaring till minskningen.

- Vargpopulationen i Sverige fortsätter att minska för tredje året i rad, men det finns ingen uppenbar naturlig förklaring för minskningen. I Norge ökar antalet vargar, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Färre valpar i Värmland

I Värmland är antalet vargrevir i stort sett oförändrat  – men antalet valpkullar betydligt färre. Orsaken är en mycket stor omsättning i vargstammen där revirmarkerande par försvunnit och ersatts med nya vargar som ännu inte hunnit få valpar.

Inte heller Länsstyrelsen kan se någon naturlig förklaring till hela förändringen i vargstammen. 

Nästa vecka, den sjunde juni, meddelar Naturvårdsverket om det kommer bli någon licensjakt på varg i vinter eller inte.

Fakta om varginventering

Visa
  • Inventering av varg pågår i huvudsak från 1 oktober till 31 mars.
  • Vid inventeringar fokuserar man på familjegrupper och revirmarkerande par.
  • Antalet vargindivider räknas fram genom att antal föryngringar multipliceras med en omräkningsfaktor i vilken övriga vargar i populationen ingår. Arbetet med att ta fram en ny omräkningsfaktor pågår. Den är vetenskapligt granskad och genomgår nu en praktisk prövning.
  • Naturvårdsverket utvecklar metoderna för inventeringar av stora rovdjur för att fortsätta ha ett nationellt system med hög kvalitet. En granskning ska garantera likartade tolkningar över hela landet.
  • Arbetet sker i samarbete med norska myndigheter.
  • Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö och från DNA-analyser från främst urin och spillning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet