Foto: TT

Moderater kräver satsning på Oslotåget

Uppdaterad
Publicerad

De moderata ledamöterna i riksdagens trafikutskott kräver att det satsas på tågförbindelsen mellan Stockholm och Oslo och kommer lägga fram skarpa förslag i riksdagen. Det framkom i samband med att ledamöterna besökte Värmland under måndagen.

– När regeringen tvekar och duckar måste riksdagen gå in och peka med hela handen. Det hoppas jag sker i denna fråga avslutar Maria Stockhaus (M) som är Moderaternas trafikpolitiska talesperson.

Moderaterna i riksdagens trafikutskott kommer tillsammans med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet lägga ett utskottsinitiativ i riksdagen för att sätta press på regeringen i frågan om tågförbindelsen mellan Stockholm och Oslo. De vill att riksdagen uppdrar åt regeringen att ge Trafikverket ett formellt uppdrag att börja förhandla med Norge om satsningen.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Ohelig allians

– Vi i Värmland är helt politiskt eniga om detta. Att flera partier nationellt nu hittar varandra är mycket positivt, säger säger det värmländska regionrådet Stina Höök (M) om den oheliga alliansen med Vänsterpartiet i frågan.

Målet med den önskade tågsatsningen är att få ner restiden mellan Stockholm och Oslo till under tre timmar. Någon satsning på tågsträckan finns inte med i Trafikverkets förslag till nationell plan för den kommande tioårsperioden.

Stockholms handelskammare stöttar

Satsningen på förbättrad tågkommunikation mellan Stockholm och Oslo stöds också av Stockholms handelskammare som i ett förslag till ändringar i Trafikverkets nationella plan föreslår kraftigt ökade anslag för Värmlands del där de vill höja anslagen från 1,2 miljarder kronor till 9,2 miljarder kronor. Av de miljarderna vill Stockholms handelskammare lägga 6,7 miljarder kronor på järnvägsförbättringar i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet