Tor Gottlieb på Nysäters skola får fjärrundervisning i tyska till hösten Foto: SVT

Moderna språk – en utmaning för kommunerna

Publicerad

Närmare hälften av Värmlands kommuner har idag undervisning i moderna språk bara på högstadiet. Det vanligaste skälet till detta är att kommunerna har flera mindre skolor på landsbygden där det saknas behöriga språklärare.

Det nya lagkravet att alla skolor från och med höstterminen måste erbjuda elever från årskurs 6 undervisning i moderna språk är en stor utmaning för kommuner med flera mindre landsbygdsskolor. Lärarbrist eller inte, nu måste man alltså tänka om, eftersom språkundervisning blir obligatorisk från årskurs 6. 

En utmaning som de värmländska kommunerna valt att lösa på olika sätt.

Arvika

– Vi kommer att erbjuda fjärrundervisning till våra elever på de mindre skolorna, berättar Christer Carlsson, utvecklingschef för grundskolan i Säffle kommun.

Digital lösning

Via datorn ska elever kopplas upp mot en lärare på högstadiet. Den digitala lösningen ska även göra det möjligt för den enskilde eleven att ha kontakt med andra elever i gruppen, även om de finns på en annan skola.

– Det ska bli jättespännande, tycker Solveig Kihlström, lärare i i bland annat franska på Tegnérskolan i Säffle och en av de lärare som nu ska ansvara för fjärrundervisningen av elever på landsbygdsskolorna i kommunen.

”Lite ensamt”

En av de elever som ska får fjärrundervisning i språk är Tor Gottlieb på Nysäters skola. Han har valt att läsa tyska till hösten.

– Det blir nog bra, fast det kommer kanske kännas lite ensamt, säger Tor som är den ende i klassen på Nysäters skola som valt just tyska.

Bussas till större skolor

I Arvika kommun har man valt en helt annan lösning. Där ska sjätteklassarna i samtliga sju landsbygdsskolor åka buss in till större skolor för att där få sin språkundervisning.

– Det blir ett pussel att lägga med bussåkning, undervisning, språklärare och lokaler, konstaterar Maria Uppvall-Fors, rektor för Centralskolan i Arvika och en av dem som nu ska se till att alla elever ska få språkundervisning även i årskurs 6.

Men det är en lösning som inte skulle fungera i Säffle kommun.

– Säffle är en ganska vidsträckt kommun med långa resvägar. Vi har också vägar som kanske inte är så lämpliga att bussa elever på framförallt vintertid, det är något vi gärna undviker, säger Christer Carlsson.

Så här ser det ut på kommunnivå

Så här ser språkundervisningen ut i de värmländska kommuner som idag har undervisning i minst två av språken spanska, tyska och franska från åk 6:

Grums (inte friskolorna i Värmskog och Borgvik)

Munkfors (franska och tyska, men inte spanska)

Filipstad

Hammarö

Storfors (spanska och franska, men inte tyska)

Karlstad

Kristinehamn

Hagfors (franska och tyska, men inte spanska)

Forshaga

Kommuner som idag har språkundervisning från åk 7:

Arvika

Eda (tyska och spanska men inte franska)

Hagfors (tyska och franska men inte spanska)

Kil

Sunne (tyska och spanska men inte franska)

Säffle

Torsby

Årjäng (tyska och spanska men inte franska)

Och så här har de kommuner som inte haft språkundervisning i årskurs 6 löst det inför hösten:

Arvika – Alla elever på de mindre bygdeskolorna får åka buss till någon större skola för språkundervisning.

Eda – Elever på Gärdesskolan i Åmotfors och Adolfsfors skola får åka buss till högstadiet på Hierneskolan i Koppom för språkundervisning.

Grums – Friskolorna Borgvik och Värmskog har erbjudits undervisning på Jättenstensskolan, men inget beslut. Eventuellt kan skolan i Borgvik komma att rekrytera behörig språklärare.

Kil – Elever på bygdeskolor får åka buss in till Sannerudsskolan i Kil för språkundervisning.

Sunne – En lärare i spanska ska åka runt till de mindre skolorna för att ha lektion där. De elever som valt tyska får komma in till Sunne för lektion.

Säffle – Alla sexor i bygdeskolorna ska få fjärrundervisning av lärare på en central skola i Säffle via en digital plattform.

Torsby- Har redan idag alla sexor på högstadieskolorna i Torsby resp. Sysslebäck, så språkundervisning utvidgas bara till sexan.

Årjäng – Elever från bygdeskolor får åka buss till högstadiet Nordmarkens skola för språkundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arvika

Mer i ämnet