En dom i Kammarrätten upphäver tidigare beslut och Mölnbacka ungdomshem stängs omedelbart. Foto: SVT

Mölnbacka ungdomshem stängs omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari beslutade Ivo att återkalla Mölnbacka ungdomshems tillstånd att bedriva HVB-verksamhet. Beslutet överklagades och verksamheten kunde drivas vidare, genom ett så kallat inhibitionsbeslut. Nu har dock kammarrätten beslutat att boendet måste stänga med omedelbar verkan.

Den 27 januari i år kom beskedet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Mölnbacka ungdomshems tillstånd att bedriva HVB-verksamhet vid herrgården i Deje drogs tillbaka.

Ivo har bland annat pekat på missförhållanden vid boendet som innebär fara för ungdomarnas liv, hälsa och säkerhet i övrigt och att de som driver verksamheten inte har förmåga att komma till rätta med bristerna.

Mölnbacka ungdomshem

Det ska ha handlat om hot och våld, droganvändning, självskadebeteenden, kränkningar och upprepade rymningar.

Efter att ärendet överklagats och förvaltningsrätten beslutat om inhibition, alltså att stängningen av verksamheten pausades, upphäver nu nästa instans det beslutet.

Allvarliga missförhållanden på Mölnbacka

Kammarrätten menar att utredningen visar att missförhållandena på Mölnbacka är allvarliga och skriver i sin dom att:

”Vid en avvägning mellan bolagets intresse av att driva ungdomshemmet vidare under handläggningstiden i förvaltningsrätten och ungdomarnas intresse av en trygg och säker vård, väger barnperspektivet tyngre enligt kammarrättens bedömning. Det talar för att beslutet ska upphävas.”

Enligt kammarrättens dom är det tre ungdomar som är inskrivna vid hemmet och nu måste omplaceras.

SVT har sökt tillförordnade föreståndaren Maria Liljekvist och när vi till sist får svar per mejl på måndagseftermiddagen vill hon inte svara på våra frågor utan hänvisar till sitt uttalande i NWT. Till tidningen har hon sagt att: ”våra jurister tittar på en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen”.

Klipp: Turerna kring HVB-hemmet Mölnbacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du alla turer kring Mölnbacka – förklarat på 60 sekunder. Foto: Storyblocks, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet