Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Mölnbacka ungdomshem i Deje tvingas stänga – Ivo återkallar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, återkallar Mölnbacka Ungdomshem AB:s tillstånd att bedriva HVB-verksamhet vid herrgården i Deje.

Senast 1 februari klockan 13.00 ska de sju ungdomar som nu bor där vara utskrivna, menar Ivo.

Men bolaget kommer överklaga beslutet, skriver hemmets biträdande föreståndare, Maria Liljekvist, i ett sms till SVT.

Ivo bedömer att det funnits missförhållanden vid boendet som innebär fara för ungdomarnas liv, hälsa och säkerhet i övrigt och att de som driver verksamheten inte har förmåga att komma till rätta med bristerna. Missförhållandena uppges handla om hot och våld, droganvändning, självskadebeteenden, kränkningar och upprepade rymningar. I flera fall har allvarliga incidenter inte dokumenterats.

Bolaget kritiseras också av Ivo för att ha åsidosatt sin lagstadgade skyldighet att göra en registerkontroll av personal som jobbar med barn.

Mölnbacka ungdomshem

– Vi bedömer att det är fara för barn- och ungdomarnas liv, hälsa och säkerhet, säger Ivos enhetschef Annika Algeblad.

Hör henne berätta mer om beslutet i videon.

Beslutet grundar sig i en granskning av samtliga ungdomars journaler för tiden 1 juni till 6 oktober förra året. Mölnbacka har också förekommit i SVT:s tidigare granskning av de värsta HVB-hemmen.

Överklagar

SVT Nyheter Värmland har bett ansvariga på ungdomshemmet om en intervju men bara fått svar via sms. En anställd vid boendet uppger att det är ”rörigt” i verksamheten just nu.

– Ungdomarna är ledsna och har skrivit sina åsikter i vårt överklagande som skickas in idag eller på måndag genom vår advokat. Det här är de kommentarer vi ger nu, skriver Maria Liljekvist.

Tidigare i januari beslutade Adda inköpscentral, som ägs av Sveriges kommuner och regioner (SKR), att häva ramavtalet med Mölnbacka Ungdomshem på grund av att hemmet upprepande gånger brutit mot det.

Kil omplacerar

Kils kommun har placerat minst en ungdom vid Mölnbacka och uppger för SVT att de kommer ordna med omplacering, oavsett utfallet av bolagets överklagan.

– Vi behöver all tid vi kan få för att matcha ungdomar till lämplig omplacering, skriver chefen för Individ- och familjeomsorgen, Sofia Engström, i ett mejl.

P4 Värmland var först att berätta om Ivos beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet