Foto: SVT

Trots kritiken – Kil fortsätter ha unga på Mölnbacka

Uppdaterad
Publicerad
Medan Karlstad valt att stoppa placeringarna av ungdomar på Mölnbacka ungdomshem efter Inspektionen för vård och omsorgs kritik väljer Kil att fortsätta samarbetet.
– Vår uppfattning är att det fungerar bra för våra ungdomar, säger enhetschefen för individ- och familjeomsorgen i Kil.

Våldsamma fasthållningar, integritetskränkande visitationer och brister i bemötandet är en del av innehållet i den kritik som Inspektionen för vård och omsorg riktade mot Mölnbacka ungdomshem i början av maj. Trots den allvarliga kritiken väljer Kils kommun att fullfölja de placeringar de har på ungdomshemmet.

– Vi har två placeringar där just nu, säger Magnus Karlsson som är enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Kil.

Hur säkerställer ni att de här ungdomarna inte far illa?

– Vi har haft samtal med ungdomarna och Mölnbacka har informerat oss om kritiken. Vår uppfattning är att det fungerar bra för dem.

”Dumt att avbryta”

Medan flera andra kommuner i länet väljer att avvakta fortsatta placeringar på ungdomshemmet väljer Kil att fortsätta sitt samarbetet med Mölnbacka ungdomshem.

– Vi tror att det skulle vara dumt att avbryta de placeringar vi har där. Det skulle kunna störa ungdomarnas behandling, säger Magnus Karlsson på individ- och familjeomsorgen i Kil.

Hur ser ni på nya placeringar på Mölnbacka då?

– Vi utesluter inte nya placeringar på Mölnbacka men det är klart att man får tänka en extra gång och kolla alternativen. I dagsläget fullföljer vi de placeringar vi har och sedan får vi se vad Mölnbacka svarar Inspektionen för vård och omsorg.

Filipstad utesluter inte placeringar

Filipstads kommun har i nuläget en ungdom placerad på ungdomshemmet och intar i övrigt en liknande hållning som Kil.

– Den vi har där står sedan tidigare inför en planerad flytt. Hade det inte varit för det hade vi kanske gjort en annan bedömning, säger Johanna Elfgren på socialtjänsten i Filipstad.

Hon utesluter dock inte nya placeringar helt.

– Det finns ju andra alternativ så Mölnbacka är kanske inte första valet nu. Vi tar kritiken på allvar och väntar med spänning på svaret till Inspektionen för vård och omsorg.

Vill inte kommentera

Ungdomshemmets föreståndare, som också är en av ägarna, har gjort klart att de inte kommer kommentera kritiken mot boendet utan hänvisar till det svar som Inspektionen för vård och omsorg kommer att få i början av juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lisa berätta om sina upplevelser från hemmet Foto: SVT

Se klippet ovan där ”Lisa” berättar om tiden på kritiserade HVB-hemmet Mölnbacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet