Hör Lisa berätta om sina upplevelser från hemmet Foto: SVT

Lisa om tiden på kritiserade HVB-hemmet Mölnbacka

Uppdaterad
Publicerad

Lisa drömmer fortfarande mardrömmar om HVB-hemmet Mölnbacka i Forshaga. Hon upplever att hon inte fick hjälp utan hamnade istället i missbruk. Efter att hemmet fått skarp kritik av IVO vill Lisa nu berätta sin historia.

Våldsamma fasthållningar, integritetskränkande visitationer och brister i bemötandet. Det är en del av innehållet i den kritik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade mot Mölnbacka ungdomshem i början av maj.

Och nu vittnar tidigare boende på ungdomshemmet om att övergreppen pågått under flera år.

– Jag drömmer fortfarande mardrömmar om att jag tvingas flytta tillbaka till Mölnbacka och det är ju inte så det ska vara. Det ska vara en bra upplevelse där du har förändrats och haft din tid för att må bra, säger ”Lisa”.

Var bara 14 år

Lisa, som egentligen heter något annat, var 14 år när hon 2013 skrevs in enligt lagen om vård av unga på HVB-hemmet Mölnbacka ungdomshem.

Hemma hade familjen grava missbruksproblem och Lisa behövde få komma till en trygg plats.

– Jag fick ingen hjälp och kom därifrån trasigare än vad jag var när jag kom. Det ledde till att jag började missbruka, berättar ”Lisa”.

Kränkningar och hotfull stämning

På Mölnbacka ska Lisa ha utsatts för en rad kränkningar och handlingar som gick långt utöver vad personalen på ungdomshemmet fick göra.

– Jag upplevde att manlig personal var väldigt sexuella i sitt språk och det var hotfullt. Vi skulle få åka till en stuga i skogen om vi inte skötte oss och de tog tag i en och var våldsamma på det sättet, höll hårt och lade ner en, säger ”Lisa”.

I vilka situationer kunde det bli så?

– Det kunde bli så i de fall man inte lyssnade på vad de ville att man skulle göra och vid tillfällen när man ville gå därifrån. Man hade rätt att gå därifrån men de höll fast en.

Foto: SVT

”Väldigt kränkande”

Under närmare tre års tid kom Lisa att vistas till och från på Mölnbacka ungdomshem. Och i början av maj i år, närmare tre år efter att hon lämnat boendet, bekräftade Inspektionen för vård och omsorg Lisas upplevelse av att hon och hennes kamrater på Mölnbacka utsatts för olagliga kränkningar.

Efter en inspektion slog myndigheten fast att Mölnbacka ungdomshem använder olagliga tvångs- och begränsningsåtgärder, att de inte utreder händelser i enlighet med lagstiftningen samt att de inte följer sitt tillstånd för att bedriva verksamheten.  

– Det var ju ofta visitationer, både i rummen och kroppsvisitationer, som skedde när man kom tillbaka efter att inte ha varit på plats, säger ”Lisa”.

Hur känns det, att bli visiterad?

– Det känns väldigt kränkande. Speciellt nu, när man vet att de inte hade rätt att göra så.

Vill inte kommentera

Ungdomshemmets föreståndare, som också är en av ägarna, vill i nuläget inte kommentera kritiken mot boendet utan hänvisar till det svar som Inspektionen för vård och omsorg kommer att få i början av juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet