16-åringen åtalades för misshandel men tingsrätten fastslog att han agerat i nödvärd för att skydda sig mot vårdaren. Foto: SVT/TT

16-åring tvingades till nödvärn mot personal

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke åtalades för att vid två tillfällen ha misshandlat en av de anställda på Mölnbacka ungdomshem men i ett av fallen konstaterar Värmlands tingsrätt att pojken brukat våld i nödvärn, detta efter att den anställde tvingat ner honom på marken och satt sig på honom så att han drabbades av andnöd.

Det var i september 2018 som den då 16-årige pojken placerades på Mölnbacka ungdomshem. Men han ville inte vara placerad på Mölnbacka efter vad han hört från andra om hur personalen bemötte ungdomarna.

– Jag känner flera personer som bott där. De har berättat om hur det är där och då ville jag inte vara kvar, säger pojken till SVT Nyheter Värmland.

Pojken avvek följaktligen från ungdomshemmet och det var i samband med det som han hamnade i nöd. Personalen beslöt sig nämligen för att hindra honom, detta trots att de saknar stöd i lagen för att med våld eller tvång hålla honom kvar.

Satte sig på pojken

Pojken lämnade ungdomshemmet men personalen letade upp honom och när pojken försökte ta sig över ett staket till ett järnvägsspår tog en av de anställda tag i honom, brottade ner honom på marken och satte sig på honom. Pojken försökte då komma loss genom att sprattla och knäade då den anställde i ryggen.

Åtalades för misshandel

Pojken åtalades efter händelsen för misshandel av den anställde. Men Värmlands tingsrätt konstaterar att pojken använt sig av nödvärnsrätten då han befunnit sig i starkt trångmål.

– Det måste även vägas in att...(den anställde)... är en vältränad och sportsligt byggd vuxen man medan...(pojken)...vid jämförelse har en betydligt mindre kroppshydda. (Den anställde)...har vidare uppgett att han tränar kampsport varvid det kan antas att han har en något högre smärttröskel än gemene man, skriver tingsrätten i sin dom från februari i år.

Fälls i ett fall

Pojken frias också för misstankar om olaga hot i samband med att han, i strid med vad ungdomshemmet tillåts göra, förts till en stuga i skogen. Han fälls dock för misshandel i ett fall. Den händelsen utspelade sig dagen efter att han avvikit och tvingats utöva sin nödvärnsrätt. Då slår han ett aluminiumrör i huvudet på den anställde som dagen innan brutit ner honom vid järnvägen.

– Jag ville vara i fred på mitt rum men det fick jag inte. Han knuffade in mig och jag ville försvara mig, säger pojken till SVT Nyheter Värmland.

Men där finner inte tingsrätten att pojken befunnit sig i en så trängd situation att det kan handla om nödvärn. Han döms därför för misshandel i den delen av målet.

Bor i familjehem

Pojken döms också för att ha stulit en bil i samband med att han avvek från Mölnbacka ungdomshem liksom för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han kom inte att stanna på Mölnbacka ungdomshem mer än tre dagar och är nu placerad i ett familjehem på annan ort i Sverige.

Vill inte kommentera

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med Mölnbackas föreståndare, som också är en av ägarna. Han vill inte kommentera domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet
Mer Värmland
Mer Nyheter