Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Efter kritiken – flera kommuner stoppar placeringar på Mölnbacka

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Värmlands kommuner har avtal med ungdomshemmet Mölnbacka. Men efter Inspektionen för vård och omsorgs kritik mot ungdomshemmet väljer flera kommuner att agera som Karlstad – att stoppa placeringarna där i avvaktan på vilka åtgärder Mölnbacka vidtar, för att komma tillrätta med problemen.

Vid en rundringning som SVT gjort visar det sig att flera andra kommuner väljer att inta den mer restriktiva hållning mot Mölnbacka ungdomshem, likt Karlstad kommun. Torsby är en av dem.

– Vi har inga placeringar där just nu och några nya är inte aktuella i nuläget. Inspektionen för vård och omsorg är ju tillsynsmyndighet och om de riktar kritik mot boendet skulle vi också göra fel om vi bara körde på och placerade unga där, säger Mona Rahm som är chef för individ- och familjeomsorgen i Torsby.

Mölnbacka ungdomshem

”Skulle inte välja Mölnbacka i dagsläget”

Torsby kommun kommer inte att utnyttja Mölnbacka ungdomshems tjänster på nytt förrän ungdomshemmet kunnat visa på åtgärder som rättar till bristerna. En liknande inställning har Munkfors kommun.

– Vi har inget behov av placeringar nu men som det ser ut i dagsläget skulle vi inte välja att placera på Mölnbacka. Det kan inte bli aktuellt förrän vi vet att bristerna är åtgärdade, säger Anna Falk som är ansvarig chef inom det sociala området i Munkfors.

”Ungdomen flyttar nästa vecka”

Hagfors kommun utnyttjar för tillfället Mölnbackas tjänster men kommer inte att placera några nya ungdomar där.

– Sedan mitten av februari har vi en akutplacering där. Den ungdomen flyttar till ett familjehem nästa vecka. Och efter att vi har tagit del av kritiken mot Mölnbacka är det inte aktuellt med några nya placeringar där, säger Maria Persson som är socialchef i Hagfors.

Ungdomshemmets föreståndare, tillika en av ägarna, vill inte kommentera kritiken mot boendet utan hänvisar till det svar som Inspektionen för vård och omsorg kommer att få i början av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet