Morgongympa för elever med spring i benen

Publicerad

Det är fullt fokus på armar och ben när barnen i Södra Råtorps skola i Karlstad inleder skoldagen. Två dagar i veckan är det morgongympa ute på skolgården innan arbetet inne i klassrummen drar igång.
– Det handlar om att få barnen att gilla att röra sig, säger Marie Lindmark, lärare på skolan och en av dem som ligger bakom satsningen.

Runt Marie Lindmark sträcker koncentrerade barn armar och ben i luften och hoppar, stampar och skuttar i programmet ”Röris”, som tagits fram av den ideella föreningen Friskis och Svettis.

– Just nu kör vi två dagar i veckan, men vi hoppas kunna utöka och köra fyra dagar i veckan, berättar hon.

Foto: SVT

Och barnen verkar också nöjda.

– Man får röra på sig och man får lära sig nya danssteg, säger Maja Kalborg.

– Man tränar armarna typ lite, så man blir stark, fyller Emil Gustafsson i.

Foto: SVT

Trivselvärdar har utsetts

Och det är inte bara morgongympa som ska locka fram rörelseglädjen hos barnen. Några lever har utsetts till Trivselvärdar, med särskilt ansvar att se till att kompisarna rör sig – och trivs – på rasterna.

– Vi har olika lekar ibland ute och gör så att andra barn blir pigga och har något att göra på rasterna. Att röra på sig är viktigt så man kan koncentrera sig mer i klassrummet. säger Tuva Nykvist.

Foto: SVT

Ser resultat redan

Och skolan har redan märkt att satsningen gett resultat. 

– Barnen är lugnare när de kommer in i klassrummet, och orkar jobba bättre, säger Marie Lindmark.

– Och så är de gladare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer