I klippet får du se hur det går till att laga motti. Foto: SVT

Motti-säsongen i Torsby är slut för i år

Publicerad

Förra helgen var det sista chansen att äta motti på hembygdsgården Kollsberg i Torsby eller att få delikatessen hemkörd till dörren.

På hembygdsgården Kollsberg i Torsby har de aktiva i Fryksände hembygdsförening under sommaren tillrett nästan 1 000 motti-måltider. Den skogsfinska delikatessen kördes hem till hungriga kunder under Höstglödsveckan från hembygdsgården.

Berith Juhl är ordförande för Fryksände hembygdsförening i Torsby och har under sommaren tagit emot beställningar och gjort hemleveranser med motti-måltider. Foto: SVT
Torsby

Maträtten motti kom till Värmland med svedjebönder från Finland på 1600-talet. Råvaran är ett rostat havremjöl som på finska kallas kauratalkkuna – skrädmjöl.

Foto: SVT

I Värmland hör stekt fläsksida till den traditionella motti-måltiden. Såsen görs av stekfettet och man äter lingonsylt till.

Hur lagas då motti? Du får svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsby

Mer i ämnet