Muminfrågan kommer påverka kommunalvalet i Karlstad

Publicerad

Det nybildade partiet Karlstadspartiet Livskvalitet, som tydligt tar ställning mot Muminetableringen, kommer att få väljarstöd i kommunalvalet. Det visar den undersökning som SVT och NWT gjort.

– För en del väljare kommer Muminfrågan att ha väldigt stor betydelse för vilket parti de kommer välja. Men för de allra flesta kommer det vara andra frågor som vård, skola och omsorg att spela roll. Däremot kommer frågan vara så viktig för en så stor grupp av väljarna, att ett nytt parti kommer in i kommunfullmäktige, säger Thomas Denk, professor i statskunskap i Örebro universitet.

Så här har undersökningen gått till

Varannan uppgav parti

I SVT:s och NWT:s undersökning om Muminetableringen på Skutberget fick de tusen svarande Karlstadsborna bland annat svara på frågan: Vilket parti skulle du rösta på i kommunvalet i Karlstad om det vore val i dag? Nästan varannan person uppgav ett parti och enligt resultatet skulle väljarna rösta så här:

Socialdemokraterna              27%

Moderaterna                         23,1%

Karlstadpartiet livskvalitet      15,1%

Vänsterpartiet                         7,6%

Centerpartiet                          5,6%

Sverigedemokraterna             5,6%

Miljöpartiet                              5,2%

Liberalerna                              4,3%

Kristdemokraterna                  2,0%

FI                                           1,3%

Övrigt                                    3,1%

Tredje största parti

Det nybildade Karlstadspartiet Livskvalitet skulle med 15 procent bli det tredje största partiet efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

– En ganska stor andel av väljarna sympatiserar med partiet redan innan partiet ens har fått presenterat sig i en valrörelse. De har potential att växa om de gör en bra valrörelse, säger Thomas Denk.

Stor andel osäkra

Men i undersökningen var också nästan varannan person, 46 procent, osäker och svarade att man inte vet hur man ska rösta.

– Det är en ganska hög siffra om man jämför med andra undersökningar som genomförs nu. Där brukar den här andelen ligga runt 20 procent och här ligger den över 40 procent. Det är alltså en väldigt hög andel av Karlstadsväljarna som är väldigt osäkra, säger Thomas Denk.

Det är under den här perioden före valet, som flest väljare är osäkra på vilket parti de ska rösta på menar Denk.

– Det är många väljare som väljer mellan två-tre partier. När vi dessutom fått ett nytt parti i den kommunalpolitiska cirkusen, blir det kanske lite svårare för dem att bestämma sig.

Bortfall

Av de 1 000 personer som svarade i undersökningen räknas 460 personer bort, då de inte vet vilket parti de ska rösta på.

70 personer vill inte uppge vilket parti som skulle få deras röst, 20 personer svarade att de inte kommer rösta och fyra personer är inte röstberättigade.

445 röstberättigade personer ingår i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet