My Funcke (V) är enda värmländska kvinnan i EU-valet. Foto: SVT

My från Forshaga enda värmländska kvinnan i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

På valsedlarna inför valet till Europaparlamentet finns nio värmländska kandidater. My Funcke (V) i Forshaga är enda kvinnan.

– Det är anmärkningsvärt, säger My Funcke.

– Jag kan tycka att det är viktigt att Värmland som är ett landsbygdslän lyfter fram kvinnor så att det inte bara hamnar storstadskvinnor på valsedlarna, säger hon.

My Funcke står på 38:e plats, allra sist, på Vänsterpartiets valsedlar och chansen för henne att bli invald i Europaparlamentet är ytterst liten.

EU-valet 2019

– Jag tror chanserna är ganska små.

Ganska små?

– Ja.

Men de finns ändå, tror du?

– Ja om jag får nog med personröster finns väl den chansen.

Engagerade sig för mamma

My Funcke har kommunpolitiska uppdrag i Forshaga. Som 14-åring gick hon med i Ung vänster för 13 år sedan.

– Jag växte upp med en ensamstående mamma, vi var tre barn i min familj, det var väldigt kämpigt, rent ekonomiskt för henne.

Hon berättar att hennes mamma var timanställd inom vården.

– När Moderaterna vann valet 2006 bestämde jag mig för att engagera mig för att göra hennes situation bättre.

”Sverige ska vara var i EU”

My Funcke beskriver sig själv som EU-kritiker, men så länge högerextrema partier inte är i majoritet tycker hon att Sverige ska vara kvar i EU. Hon har sin vision om Europa.

– Det är ett Europa för alla, inte bara för de rikaste. Storbolagen behöver betala mer för sina utsläpp till exempel. Min vision för Europa är ett Europa som går samman för de frågor som verkligen är viktiga och det är klimatfrågan, asyl- och flyktingrätten, säger My Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet