Efter 45 år är det dags att utnyttja Näckåns fallhöjd igen Foto: SVT

Näckån ger kraft igen i februari

Publicerad

I februari ska strömmen släppas på i det nya kraftverket i Näckån i Sysslebäck. Det är det första vattenkraftverk som börjar byggas i Värmland sedan Kymmenprojektet för snart 40 år sedan.

En mindre damm, stor som en villatomt, en 1 700 meter lång tub genom skogen och ett hus på 70 kvadratmeter med en peltonturbin. Det blir Näckåfalls kraftverk – småskaligt och lokalt.

– Projektet är unikt i sig och så är det lilla lokala bolaget, som faktiskt förverkligar detta. Näckåfall är för litet för de stora bolagen. De satsar inte på så småskalig produktion, säger Jan-Anders Carlsson, VD för Näckåns energi.

Jan-Anders Carlsson är VD för Näckåns energi Foto: SVT

Stoppades efter olycka

1973 svämmade Näckån över vid en dammolycka och en person omkom. Då slutade bolaget med sin elproduktion, men nu efter 45 år är det dags att utnyttja Näckåns fallhöjd igen. Bygget i full gång.

Efter katastrofen 1973 då Näckån svämmade över vid en dammolycka och en person omkom, slutade bolaget med sin elproduktion Foto: SVT Arkiv

Lånar vatten av Näckån

Bäcken leds under 1,7 kilometer in i ett halvmetergrovt rör, faller 210 meter och driver en turbin som ger 3 miljoner KWh, det motsvarar strömförbrukningen hos 600 hushåll. Sedan går vattnet genom en kort utloppskanal tillbaka till bäcken och fortsätter ner mot Klarälven.

– Under 1,7 kilometer lånar vi vatten av Näckån och använder till kraftproduktion, säger Jan-Anders Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.