Namninsamling för Martin Fallgren

Uppdaterad
Publicerad

Värmlandsnytt berättade i fredags om Martin Fallgren i Eda som blev av med sin personliga assistans. Reaktionerna blev många och en namninsamling startades i lördags. Hittills har man fått 2000 namnunderskrifter.

Det var Martins vän Peder Björklund som tog initiativet till namninsamlingen:

– Jag trodde nog inte att det skulle gå så fort, men det visar ju tydligt att Martins sak har ett stort stöd. Folk reagerar på att han blir behandlad på det här viset.

I augusti fick Martin beskedet att kommunen drar in hans personliga assistans med motiveringen att han inte hade rätt till den längre. I och med det blev Martin inte bara assistanslös: han blev arbetslös också eftersom jobbet hängde på att han kunde ha sin assistent med sig. I måndags var hans första dag som arbetslös:

– Jag har ont i magen, har svårt att sova, jag har fått ta mer antidepressiva mediciner som jag hade. Jag gråter så jag tror håller på att stryka med och har väl känt att det är lika bra att få ett slut på det vissa gånger. Men så knyter jag näven och kör på. De ska inte få vinna, säger Martin Fallgren.

Göran Aarhus eller ”Guggen” som han kallas har varit Martins assistent sedan 2010. Då gick Martin gick på högstadiet. Nu blir även han arbetslös.

– Vänner kommer vi alltid att vara, men från och med i fredags så är jag arbetslös, säger Göran Aarhus.

Ger inte upp

Lars-Magnus Pålsson (M) ordförande vårdutskottet i Eda säger att han förstår Martins besvikelse men:

– Vi måste förhålla oss till lagar och regler. Och tjänstemännen som haft delegation på detta har gjort, som de har uppfattat det, rätt och sen har varje individ rätt att få det prövat av en rättslig instans.

Men namninsamlingen går vidare och Martin har inga planer att ge upp kampen.

Det bästa som kunde hända nu, vad skulle det vara?

– Det vore om de helt vände om och sa ”okej, du vinner”. Om jag hade fått det bekräftat att ”vi ska inte trampa på dig igen”, då skulle jag känna ”yes!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet