Muna Hsar är en av deltagarna i projektet Move som Filipstads kommun driver tillsammans med Storfors kommun och berättar här i klippet om betydelsen att få jobb. Foto: SVT

När Muna får jobb vill hon hjälpa barn och förbättra världen

Uppdaterad
Publicerad

Försörjningsstödet i Filipstad kostade förra året cirka 31 miljoner kronor. Men nu har kommunen lagt fast en plan på att kostnaderna ska halveras på fem år.

– Nyckeln är utbildning och praktik. Det är då man har möjlighet att komma ut och få ett riktigt jobb så småningom, säger Åsa Hååkman Feldt (S), kommunalråd i Filipstad.

Muna Hsar är en av deltagarna i projektet Move som kommunen driver tillsammans med Storfors kommun. Hon varvar teoretiska ämnen med praktik på OLW.

– Jag har drömt om att få jobb och sedan när jag får pengar ska jag resa för första gången och hjälpa barn som behöver hjälp. Jag ska förbättra världen, säger hon.

Vet hur det är att vara hungrig

Hon vet av egen erfarenhet hur det är att vara barn och inte ha mat på tallriken.

– Jag bodde i flyktingläger från det att jag var liten till elva år, det fanns inga jobb, inga pengar, jag vet hur det känns att vara hungrig, säger hon.

Hon berättar att hon är karen, en folkgrupp där de flesta lever i Myanmar och Thailand. Nu bor hon i Filipstad och där vill hon skapa sin framtid.

Lyckosamt projekt

Projektet Move startade i februari 2020 och hittills beskriver kommunledningen det som lyckosamt. Enligt Hannes Fellsman, chef för arbetsmarknads- och intergrationsenheten i Filipstad, har ett 20-tal av de som varit deltagare i Move lämnat projektet för att fortsätta antingen med ett jobb eller vidare studier.

– Det innebär att vi minskat kostnaderna för försörjningsstöd med en miljon, säger Åsa Hååkman Feldt.

Se videoklippet där Muna Hsar och Sirak Negah berättar om vad det innebär för dem att få ett jobb i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.