Mer än ett halvårs väntan på pass – så ska polisen korta kön

Uppdaterad
Publicerad

– Den 14 september finns nästa tid i Karlstad, konstaterar Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef i Karlstad vid en sökning.

Väntetiderna för att förnya sitt pass slår alla rekord. Nu lägger polisen i en extra växel för att korta kön.

Men tiderna som finns bokas snabbt, och på torsdagskvällen hade kön vuxit till början av oktober för dem som vill ansöka om ett pass i Karlstad. 

Efter att restriktionerna togs bort har Polismyndigheten minst sagt känt av värmlänningarnas uppdämda resebehov. Totalt i landet handlar det om cirka 1,5 miljoner invånare som inte förnyat sitt pass under pandemin.

Förra veckan expedierades 701 pass i Karlstad. Samma vecka 2019 var antalet  417. Men trots att passtillverkningen går för högtryck räcker man inte till.

Nationellt ändrar nu polismyndigheten i systemet för att boka passtider och gör bokningen personlig för att stävja de som försöker utnyttja den stora efterfrågan och korta kötiderna.

Lördagsöppet och ökad bemanning

Lokalt ses öppettider över, man rekryterar och omfördelar personal för att få fram fler tider. Ulrika Sundström uppmanar också alla som inte ska resa nu att skjuta fram sin bokning och alla som inte kan komma på bokad tid uppmanas att boka av.

– Vi ser tyvärr att det är en hel del tider då ingen dyker upp och då hade ju någon annan kunnat få den tiden.

I klippet berättar Ulrika Sundström vilka lösningar man jobbar med och hur du gör om det är kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.