Fr v Franz Rotter ordf Voestalpinekoncernen, Mikael Damberg (S), näringsminister och Johnny Sjöström, VD Uddeholm Foto: SVT

Näringsministern hyllade Uddeholm

Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) hyllade 350-årsjubilerande stålföretaget Uddeholm när han deltog i jubileumsfirandet i Hagfors i dag.

– Det här representerar inte bara 350 år av ståltillverkning utan också 350 år av entreprenörskap och hårt slit. Under den här perioden har Sverige gått från att vara ett fattigt land till det välmående land vi ser i dag, sade ministern under en presskonferens i Hagfors i dag.

När firandet av Uddeholms 350-åriga historia inleddes i dag var det ingen trött 350-åring som firades utan en högst vital sådan. Under de senaste tre åren har företaget nyanställt och antalet sysselsatta i Uddeholm har gått från runt 800 till 900 och företaget fortsätter att satsa.

– Vi har investerat runt 300 miljoner kronor bara i år, sade företagets vd Johnny Sjöström som utlovade fler kommande investeringar.

På plats i Hagfors fanns också Uddeholms ägare, österrikiska Voestalpinekoncernen, representerad genom sin ordförande Franz Rotter.

– Uddeholm står inte bara för stålproduktion utan för produktion av ädelstål och vi siktar inte bara mot existerande marknader utan också mot de som komma skall.  Innovation har alltid varit kärnan i Uddeholms verksamhet, sade han under presskonferensen som föregick själva jubileumsfesten.

Han förtydligade sitt resonemang genom att peka på de investeringar som gjorts på pulverstål för bland annat 3D-printing.

– Vi ser en framtid i 3D-printing och vi kommer att satsa på fler high techlösningar.

Franz Rotter flankerades av näringsminister Mikael Damberg (S) som inte skrädde orden när han hyllade Uddeholm.

– Uddeholm ligger i framkant och de hade inte varit där utan konstant utveckling och innovation. Det här är ryggraden i svensk ekonomi, sade han och inbegrep hela den svenska industrin i sitt resonemang.

– Industrin nyanställer och växer. Vi ser en renässans för svensk industri i dag,, säger Mikael Damberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.