Efter att förslagen i den nya strandskyddsutredningen blivit kända riktar nu Naturskyddsföreningen skarp kritik mot innehållet i utredningen. – Vi är djupt oroade, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen kritiserar strandskyddsförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter att förslagen i den nya strandskyddsutredningen blivit kända riktar nu Naturskyddsföreningen skarp kritik mot innehållet i utredningen.

– Vi är djupt oroade, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Det är framför allt förslagen om att strandskyddet helt eller delvis på kommunernas begäran ska kunna upphävas i landsbygdsområden som fått Naturskyddsföreningen att reagera.

– Vi hoppas att regeringen inser att de ekologiska konsekvenserna kan bli allvarliga om förslagen blir verklighet och att förslagen gör det mycket svårare att nå flera av Sveriges miljömål, säger Karin Lexén.

Riskerar ge negativa konsekvenser

Förslaget om ett generellt slopande av strandskyddet vid små sjöar och vattendrag upprör också.

– Dessa förslag kan tillsammans leda till att strandskyddet försvinner i mycket stora områden i hela Sverige. Ett försvagat strandskydd riskerar ge negativa konsekvenser för den allemansrättsliga tillgången på stränder, livsvillkoren för strandzonens växt- och djurliv och minskad motståndskraft mot klimatförändringar, skriver Naturskyddsföreningen i sitt pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer