Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) är en av de som varit pådrivande i frågan om lättnader i strandskyddet. Hör vad han tycker om förslagen i den nya utredningen i klippet. Foto: SVT

Säffles kommunalråd välkomnar nya föreslagna strandskyddsregler

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare att få bygga strandnära i landsbygdsområden. Det föreslår regeringens utredare i sitt förslag till nya regler för strandskyddet. Och det är ett besked som tas emot positivt av Vänerkommunen Säffles styrande.

Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) är en av de som varit pådrivande i frågan om lättnader i strandskyddet. Han ser positivt på förslagen i den nya utredningen men hans positivitet är försiktigt avvaktande.

– Förslagen är bra och de främjar landsbygdsfrågorna när de vägs mot friluftsliv och naturintressen. Men jag är luttrad. Utredningen ska genom riksdagen också. Det skulle ju bli lättare efter den förra utredningen också men så blev det inte, säger Dag Rogne (C).

Slopas helt vid små sjöar

I den särskilda utredarens, Catharina Håkansson Boman, förslag till nya strandskyddsregler ska kommuner kunna ansöka om att häva strandskyddet i landsbygdsområden. Hon föreslår också att strandskyddet generellt slopas vid små sjöar som är mindre än en hektar stora och vid vattendrag som är två meter breda eller smalare.

– För oss innebär det att vi kan utnyttja de tillgångar vi sitter på i vår del av Sverige, massor av sjönära lägen som vi inte kan använda i dag, säger Dag Rogne (C).

Skärpningar i vissa områden

Men utredaren föreslår samtidigt att strandskyddet bör skärpas i områden där exploateringsgraden är hög och där efterfrågan på mark för bebyggelse är stor. Likaså bör strandskyddet stärkas i vattenområden av särskilt stor betydelse för djur och växtliv.

– Vi har ju inte så mycket hårt exploaterade områden här utan de finns mest på västkusten och i Stockholms skärgård. Där är det befogat att ha strandskyddet kvar. Men här behöver vi verkligen möjligheten till fler strandnära boenden, säger Dag Rogne (C).

Men om det nu blir stora generella undantag, finns det inte en risk att naturvärdena trängs undan?

– Det är en avvägning man måste göra men landsbygden behöver också människor som kan leva och verka där, annars blir det ju ett museum och det vill vi väl inte ha, säger Dag Rogne (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.