Lars-Ola Westerlund, ordförande Naturskyddsföreningen i Värmland Foto: SVT Nyheter

Naturskyddsföreningen: Licensjakten hotar hela vargstammen

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet från länsstyrelsen, om att sex vargar ska få skjutas i Värmlands län under 2021, reagerar nu Naturskyddsföreningen starkt.

– Inavelsnivån är sämre än förra året så utvecklingen är inte alls så positiv som man får känslan av när man beslutar om licensjakt, säger Lars-Ola Westerlund ordförande Naturskyddsföreningen i Värmland.

Naturskyddsföreningen anser inte att det finns utrymme för licensjakt på varg som stammen ser ut idag. Framför allt oroas man över inavel.

– Det är extremt hög inavel inom vargstammen i Sverige så man bör inte chansa på det här sättet, säger Lars-Ola Westerlund och fortsätter:

Vad får jakten för följder menar ni?

– Håller man nere stammen är det svårt att få den att överleva på sikt. Det har inte kommit in så mycket friskt blod i form av ryska vargar som man hade hoppats på och får man in sjukdomar är risken att de slås ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.